Co jeść po porodzie?

Poród to ogromny wysiłek dla organizmu kobiety. Z tego powodu warto zastosować dietę regeneracyjną, która dostarczy organizmowi odpowiedniej dawki witamin i składników mineralnych. Dieta taka powinna bazować również na produktach białkowych.

W szczególności polecany jest drób, chude wędliny oraz jajka. Z obróbek termicznych zalecane jest gotowanie, gotowanie na parze czy duszenie bez udziału tłuszczu. W przypadku nabiału należy zachować umiar.

Mleko może bowiem działać alergizująco na noworodka. Znacznie lepszym rozwiązaniem jest spożywanie jogurtu bądź kefiru naturalnego, które zawierają bakterie probiotyczne. Są one niezbędne do prawidłowego funkcjonowania jelit i układu trawiennego.

Bardzo przydatne będą produkty zawierające błonnik. Dzięki niemu można zminimalizować zaparcia. Błonnik znajduje się m.

in. w pełnoziarnistych produktach, kaszach, warzywach i owocach. Koniecznie trzeba wypijać przynajmniej 2-3 litry wody dziennie.

Najlepiej unikać słodzonych napojów gazowanych i soków.

Dietetyk Beata Pala